Репортаж про фінал Кубка Галицької ліги – 2009

Таких собі два епіграфи прийшли в голову…

Краще пізно, ніж ніколи.
(Організатори Кубка Галицької ліги).

Вони починали в моїй лізі.
(Сашко Чорний через кілька років про одну з команд, описаних нижче).

Таким от видався перший турнір на Кубок Галицької ліги. Скажемо прямо, могло бути краще. Що могло бути гірше, не казатиму, правильніше буде – могло взагалі не бути. Те, що у Львові з’явився альтернативний до Галицької ліги турнір КВН (нехай і під її крилом) – дуже великий плюс. А вже яким він був… Ну не все ж зразу…
Турнір був трохи дивним. У першому турі грало дев’ять команд. Більшість не вміли тримати в руках мікрофон і вважали, що слово «піська» на сцені – це смішно. На другий ледве нашкребли п’ять. Технічного браку поменшало. В третьому команд було вже шість. А редактори нарешті більше допомагали учасникам писати смішне, а не вирізали непристойності. У підсумку, до фіналу потрапили майже всі, хто цього хотів. Добре це чи погано? Спитайте у команд-фіналістів. =)
Після чергової серії затримок і переносів фінал таки відбувся. Знову ж таки, за «доброю» традицією, початок затримався на добрячу годину. Перед представленням команд публіку розважала команда «Авокадо» – доволі непогано зайшли, враховуючи, що виступали без жодного розігріву. Після представлення музикував новий проект «Моя колишня» у складі Володимира Жогла («Бомба» Млинів) і Романа Козака («Авокадо»). Також досить файно сприймався публікою. Ну а потім почався власне КВН, фінал.
Кілька слів про конкурси фіналу. їх почали придумувати безпосередньо після закінчення третього туру кубку. Останній конкурс придумали самі команди – самі ж запропонували зіграти «3 в 1» (тобто домашнє завдання + музичний номер + відео). Вже на після ігровому пиві в організаторів/редакторів виникла ідея отематичнити цей конкурс, додати п’ять тематичних новин і розпочати гру з сюрприз-розминки. Ну і традиційна візитка, куди ж без неї. Чи виправдав себе такий набір і порядок конкурсів? Навіть не знаю… Принаймні, зал не скучав. Можливо, в розминці більше сміху витягували члени журі (які і ставили запитання), можливо вона і вплинула на підсумок гри. Власне, саме заради останнього цей конкурс і задумувався в такому форматі. Так би мовити, перевіримо боєм.
Далі по командах. Оскільки репортажів про попередні ігри не було (Мортал – лінюх), не обмежуватимусь фіналом, а нагадуватиму весь шлях учасників у Кубку.

4. «InTeam» (Івано-Франківськ) – 13,2 (сюрприз-розминка 3,2 + візитка 2,8 + п’ять новин 3 + три в одному 4,2).

Загадкова команда… У першому турі виглядали як така собі невдала копія знайомих багатьом івано-франківських «Батярів» . Гуцульський гумор у недбалій подачі виглядав сиренько. У наступних іграх «батярського» ставало все менше. Але достойного матеріалу бракувало, та й подача не надто кращала. У підсумку команду взяли до фіналу більше з вдячності за те, що сумлінно від’їздила до Львова на всі ігри. Ну і в надії, що зможуть спростувати прогнози і вистрелити в останній грі.
За кілька місяців до фіналу трапився ще маленький скандал. Навіть скандальчик. Не вартий будь-чиєї уваги дріб’язок… Просто команду раптом взяли і дискваліфікували. Зробив це Івано-Франківський КВН-клуб (є така організація у славному прикарпатському місті). Мотивація – команда сумлінно цупить матеріал у місцевих для виступів за межами рідного міста. А потім так само показує матеріал команд інших міст у себе вдома. Класична схема, скільки таких Остапів Бендерів було в історії КВН – не злічити.
Організатори Кубка все таки вирішили дозволити команді зіграти у фіналі. А там буде видно… Якби раптом виграли – можна було б придиратися, щось розпитувати. Але результат видався не надто приємним для «ІнТіму». Тому вникати, з чиїми жартами команда посіла останнє місце, не дуже і хочеться. Я осі наївно вірю, що фінальний сценарій вони написали самі.
Шансів піднятися хоча б на рядок вище в івано-франківців відверто не було. Заслужені аутсайдери у всіх конкурсах. У розминці командної гри зовсім не було видно – на сцені стояли сім чи вісім людей і кожен думав про щось своє. Так само не було помітно командного духу в ігрових конкурсах – учасники перекрикували одне одного, не знали, де би їм найкраще стати, забували чи просто плутали слова. Які це були слова, зрозуміти було важче.
Наразі побажання одне – добряче подумати, наскільки важлива їхня присутність в КВНі. І якщо вирішать, що вона таки важлива (а я вірю, що це саме так і є) – шукати допомогу в особі старших товаришів КВН-щиків. Без досвідченого наставника у зрості команди дуже сумніваюся.

3. «Абзац» (Рівне) – 17 (4,6 + 4,2 + 3 + 5,2).

Рівненські друзі буквально врятували організаторів у першому турі. На фоні команд-початківців виглядали дійсно професійно і заслужено виграли гру. А далі було важко. Бо вчорашні початківці раптом почали набувати досвіду. І вигравати лівою ногою вже не вдавалося. Команда взялася допомагати собі правицею, і все ніби виходило добре, але виграти ще хоча б гру до фіналу не вийшло. Як сказала одна стороння (щодо Кубка) людина: «Вони більше думають, де стати на сцені, ніж що сказати». Поза тим, цілком заслужений вихід до вирішальної гри, у якій «Абзац» вважався одним з фаворитів. Одним з трьох фаворитів…
Що завадило виступити краще? Як на мене, перш за все неузгоджена співпраця з редакторами. Вина в цьому, мабуть, більше таки організаторів. Хоча спробувати написати сильніший матеріал команда могла би і без прохань зі сторони.
У підсумку «Абзац» виглядав смішно. Навіть виграв (на думку Мортала одноосібно, на думку журі – разом з «Бастою») розминку. У візитці було багато візуалок – драйвовий танцюючий піонер, несподіваний палкий поцілунок Олі з ведучим Рихликом (не лякайтеся, вони часто так роблять і поза сценою), хороша реквізитна мініатюра з розбиванням вікна. Бракувало двох на перший погляд несумісних речей – якісної дурки (на зразок тієї ж реквізитної мініатюри) і якісного тексту (яким команда брала у перших іграх).
Втім, з усіх фіналістів «Абзац» наразі виглядає найперспективніше. Команда розуміє, що вона робить, і знає, чого вона хоче. А цього, як на мене, поки що немає ані в чемпіонів Кубка, ані у віце-чемпіонів. Вже в кінці місяця львів’яни зможуть побачити рівненчан у чемпіонаті АКУ. Сподіваюся, своїх прихильників у нашому місті за чотири кубкові гри «Абзац» здобув.

2. «Найс» (Львів) – 18 (4 + 5 + 3 + 6).

Як би це пафосно не звучало, але… «Найс» – відкриття Кубка Галицької ліги. У першому турі грали під назвою «Ефект». Команда практично не мала вартих уваги жартів, а те, що мала, так і не змогла достойно показати на сцені. Після цього «Ефект» залишив стержень команди – гіперактивний капітан. Здавалося б, все. Але решта учасників вирішили таки пограти ще, нехай і без капітана та під новою назвою. Пригадую, як ми з Чорним посміювалися з надісланих на скриньку, на перший погляд, недолугих жартів. А потім вже треба було сміятися з нас – «Найс» несподівано виграв свою гру.
«У наступній грі ви будете третіми-четвертими,» – говорив один КВН-експерт після тієї зустрічі. Мовляв, взяли своїм невмінням поводитися на сцені, на фоні якого доволі наївні (але смішні) тексти виглядали справді смішно. «Найси» кивали головами, а потім виграли і в третьому турі. І в фіналі могли би виграти, якби не текстові конкурси.
В чому ж фішка «Найсу»? Треба ж, такий абсурд – команда, яка досі не навчилася вільно почуватися перед глядачами, виграє постановочні конкурси і програє текстові. Але в цьому невмінні проглядається якась така приємна щирість, відсутня у іменитіших виструнчених команд. На «Найс» справді хочеться дивитися. І після кожної мініатюри чекаєш наступної, бо реально не знаєш, що там буде. Журналістів дванадцятого каналу, які знімають репортаж про траву (траву в правильному значенні цього слова), змінює каскадер, якому обов’язково треба зніматися в рекламі. До кінця візитки глядачі відкинули здоровий глузд і просто билися в істериці. І якби не невдале відео в останньому конкурсі, цілком могли би вибитися у чемпіони.
Зате наступного дня таки добилися свого, обігравши в фіналі «УО» іменитий «Єталон». Як на мене, заслужено. До речі, зігравши за два дні дві гри, «Найс» не повторив жодного (!!!) жарту чи мініатюри.
Чи є майбутнє у цієї команди? Важко сказати. Два виїзди до Рівного наразі не додали оптимізму – в чужому місті «Найс» пролетів. Кажуть, не змогли донести до глядача те, що хотіли. Але чи зможе ця четвірка так смішити, коли навчиться правильно стояти і говорити в мікрофон? Чи з цим зникне їхня безпосередність? Фіг його знає! Але шалено цікаво… =)

1. «Basta» (Львів) – 18,8 (4,6 + 4,8 + 3,6 + 5,8).

Ну нарешті вони щось виграли! Чесно, радий за цю команду, з якою ще багато років тому змагався на просторах університетського КВК. Ну не розуміли їх якось в університеті. Не розуміли в Рівному. Не розуміли в Тернополі. Та й у Львові не надто розуміли – десь там брали, але надто швидко викидали.
У «Басти» була перевага над рештою фіналістів. Бо в турнір вони вступили тільки в останньому турі. Хоча організатори поставили умову – жодних архівів, юзаних в Галицькій лізі і «УО». Тобто, умови більш-менш рівні з іншими. Була ще одна перевага – команда гарно попрацювала перед грою і привела на гру більше сотні своїх вболівальників. Мабуть, це додало кілька десятих до їхнього результату. Але ж перевага над другим місцем у цілий бал, тож які можуть бути претензії?
«Баста» (знаю, просять писати назву латинкою, але не буду щоразу перемикати клавіатуру) – суто текстова команда. Саме на текстових конкурсах їх може поперти так, що зупинити буде важко. Так було в попередній грі, коли в біатлоні всі 15 жартів «Басти» викликали овації. Так було і цього разу – саме завдяки п’яти новинам хлопці і Наталя виграли гру. Хоча у фіналі новини були явно слабші їхнього рівня. Але решта команд не спромоглися і на таке.
«Я вас не запам’ятав,» – скаже один з членів журі про «Басту» після гри. І я з ним погоджуся. Люди роками виступають в КВН, але так потрібної в цій грі харизми так і не набули. Навряд чи це вдасться виправити пізніше. Особисто моя думка – варто шукати «харизматичного красавчика», якого будуть запам’ятовувати люди. Фронтмен команді ніколи не завадить, не варто цього боятися. Для картинки. Ну і далі наповнювати свої виступи якісними текстами. І хоку. До речі, не всім вдається знайти фішку, яка буде канати так багато часу. Навіть равлики «Єталону» приїлися вже в перший рік. А хоку «Басти» досі рвуть. І будуть рвати. Якщо далі триматимуть такий рівень.

Такий от видався фінал. Як на мене, цікавий. Та і людям сподобалося. А зараз трохи заповню пробіл, створений власними лінощами, і розкажу коротко про решту учасників цього турніру, які з різних причин не потрапили до фіналу.

«Смайли» (Скадовськ).
У першому турі стали справжнім відкриттям. Хлопець і дівчина з Херсонської області (ага-ага, аж звідти) привезли наповнену дійсно якісними текстами візитку. У другому турі людей на сцені було більше, але хороших жартів поменшало. Лякало явно чуже відео. І «баянчики» проглядалися. На третій тур команда не приїхала. Попри те була запрошена у фінал. Але знову ж таки вирішила, що гра у Львові не є пріоритетною. Їхнє право.

«ЛВК» (Дрогобич).
Команда довела у першому турі, що КВН на Львівщині є не тільки у Львові і Новояворівську. Звісно, КВН цей був доволі непрофесійним. Проте при хорошій роботі це можна було доволі швидко виправити. Доказом цьому – доволі пристойна розминка. На жаль, більше ми цю команду не бачили. Подальша доля КВНу в Дрогобичі невідома.

«Stoп-КадR» (Львів).
У третьому турі організатори запросили в Кубок дві команди, що вилетіли з Галицької ліги. Краща потрапляла в фінал. Гірша курила бамбук. Того разу кращою стала «Баста». Дівчата зі «Стоп-кадру» перебрали з «внутряками», провалили розминку і відео.

«Ума.net» (Львів).
Здавалося б, команда, у складі якої є люди з прізвищами Стадницький і Ткач, приречена на перемогу. Проте своєю загадковістю «Ума.нет» перевершили «ІнТім». Редактори просили їх не жартувати про наркотики – вони готували візитку про горілку. Просили не писати про горілку – несли кілька листків жартів, витягнутих з «амік.ру»… Зіграли всі три дозволені їм гри – за це і дякуємо.

«Пасажири» (Львів).
Навесні «Баста» ще грала у Галицькій лізі. А для «другорядного» Кубка вирішила створити нову команду. З «Басти» у ній був один Святік, зате багато симпатичних дівчат. Виглядали доволі живо і перспективно. Але до другого туру з КВНом зав’язали. Причин не знаю. Здається, хтось там кудись поїхав, хтось просто забив. Добре, що Святік не пішов слідами дівчат. І вже у складі рідної «Басти» таки виграв Кубок.

«Адреналін» (Львів).
СТЕМ-колектив. Наскільки я знаю, доволі відомий в Україні. Багато успішних КВНщиків свого часу починали саме зі СТЕМу (взяти хоча б томський «Максимум»). Лісотехи робили кілька спроб прорватися в лоно веселих і кмітливих. Поки що не дуже вдалих. Ось і цього разу, не надто вдало (хоча і не провально) виступивши у першому турі, команда припинила свою участь у турнірі.

«Бумеранг» (Львів).
Була в Кубку і така команда. Хто був на їхньому виступі – запам’ятав його надовго. Хто не був – нехай вважає себе щасливчиком. =)

На цьому все. Перший Кубок Галицької ліги став історією. Чи стане він єдиним Кубком? Забагато запитань я ставлю сьогодні. і на всі тяк-сяк та й відповідаю. Нехай принаймні на останнє дадуть відповідь інші люди. І, сподіваюся, ця відповідь буде позитивною.

З вами був Мортал, приходьте на КВН.
Фото Віталія Кременя (nabla.com.ua).
За вказаним у дужках посиланням також можна прочитати альтернативний репортаж КВН-юнкора Олеся Семенюка.

Підписатися
Сповістити про
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі