Репортаж про фінал Західноукраїнської ліги – 2009

25 лютого 2010 року. У Києві двічі судимий Віктор Янукович інавгурувався на президента України. У Донецьку володар Кубка УЄФА “Шахтар” вилетів з Ліги Європи УЄФА. У Тернополі відбувся фінал Західноукраїнської ліги КВН. Мені одному здається, що судний день близько?..

Сам Бог був проти, щоб Мортал потрапив до Тернополя. Наша машина всю дорогу рахувала численні вибоїни на дорозі і губила покришки, по радіо Віталій Новосад розповідав, як бійцівський клуб “Магарич” починав свій тернистий шлях у “його” Галицькій лізі, а ближче до Тернополя землю затягнуло таким густим туманом, що видимість стала близькою до нульової. Але всі перешкоди було подолано, і о 19:30 ми вже біля будинку (чи палацу?) культури “Березіль. “Єталон” нервово курить біля службового входу, Йося з “VIP” зі словами “Це хлопці зі Львова, будуть писати репортаж” проводить нас в зал, зі сцени чути до болю знайомий голос Олега Нитки… КВН почався!

Ні пуху, ні пера! – До біса!

Тепер про команди. Від найслабшої – до чемпіонів. Градація, звісно, за версією журі. А воно у Тернополі доволі чисельне – сім чоловік, тож бали вираховують з точністю до сотих. Але навіть ця точність не завадила журі зробити одну невеличку лажу (про це пізніше).

6. “Коліжанки” (Львів) – 8 (візитка 3,86 + біатлон 0 + відео 4,14).

Дівчата рвали там, де здогадалися вставити внутрякових тем. Згадки про БАМ і “Лімпопо” (досі не знаю, що це таке) експлуатуються в ЗУЛ, мабуть, не перший рік. Ну і традиційно смішать публіку. Більш загальні, хоча й не менш смішні, теми супроводжуються оплесками, але не то, не то. В кінці візитки на сцену вийшов якийсь бородатий мужик з квітами і запропонував Оленці вийти за нього заміж. “Обманка чи правда?” – задумалися глядачі. Таки обманка, з\’ясувалося в кінці, і бородань рушив на поїзд до Хмельницького.
У біатлоні, очевидно, розраховували на штрафне коло. Але журі викинуло дівчат після перших же двох жартів. Відео “Життєві трейлери” було професійно зняте, проте виглядало надто розтягнутим, через що сміх губився навіть там, де він мав би бути.

5. “Єталон” (Львів) – 8,91 (4,57 + 0,2 + 4,14).

“Ну чому ми виграємо всі ігри і пролітаємо в фіналі?” – жалівся хтось з учасників “Єталону” після гри. Схожа ситуація була в хлопців і в Галицькій лізі. У візитці зробили ставку на перевірений у фіналі Галки матеріал. І прогадали. Мабуть, варто було додати свіжачка, а не обмежитися новими (принаймні для Мортала) мініатюрами “На екзамені” і “Овци скачуть, я щітаю”.
Текстові конкурси для “Єталона” – проблема (хоча в Одесі примудрилися переграти навіть нинішніх чвертьфіналістів Вищої ліги). Надолужити втрачене у відео було важко. Та й відео видалося не надто – бракувало саморедактури, а дивитися семихвилинну історію про те, що бачать банкомати, глядачам було нудно.

4. “Оптом дешевше” (Тернопіль) – 9,66 (4,57 + 0,8 + 4,29).

Тернопільчани відкривали гру, тож значну частину їхньої візитки Мортал пропустив (вибоїни, туман, Новосад в радіо – самі розумієте). Встиг якраз на улюблену пісню водіїв маршруток. Звісно, співали про алкоголь, чим викликали захоплення місцевої публіки. Потім розповіли, що через три дні команді виповниться два роки – словом, потрібна і доречна сопля. Як результат – непогані бали за візитку.
У біатлоні хлопці взагалі несподівано стрельнули, дійшовши до останнього кола. Втім, лишившись сам на сам з Іллею з “Торнадо-Люкс” капітан “Оптом дешевше” відверто змандражував. Відео було про село .вердикт Мортала – в перспективі цілком імовірні чемпіони ЗУЛ. А от про імовірні успіхи команди поза Тернополем говорити не буду…

3. “Батяри” (Івано-Франківськ) – 10,17 (5 + 0,6 + 4,57).

Примітивні обманки, трішечки чорного гумору і пісня про імпотента… Ви ще не здогадалися? Так, це івано-франківські “Батяри”. Подейкують, де-не-де у виступі проскакували і відверті баяни, але це так, на рівні чуток. Ну а бали журі? Звісно ж, максимум. І тільки не зовсім вдалі біатлон і відео не дозволили “Батярам” піднятися вище бронзового місця.
Хоча ні, не тільки. Ось тепер і про лажу. Людина, яка рахувала бали, випадково нарахувала івано-франківцям зайву “четвірку” за відеоконкурс. А Мортал все записав правильно. Перераховуємо бали ще раз і – о чудо! – у “Батярів” 10,31, а отже і справедливе друге місце. А отже і більший призовий фонд. Хлопці з команди знайшли сміливість після гри видерти з рук Мортала блокнот і піти щось доводити журі. Чи вистачить їм сміливості проаналізувати власну гру – сумніваюся.

2. “Торнадо-Люкс” (Берегомет) – 10,29 (4,86 + 1 + 4,43).

Найіменитіша команда фіналу. Хоча б тому, що чемпіони ЗУЛ минулого (тобто вже позаминулого) року. Ну або тому, що віце-чемпіони ВУЛ. Теж минулого року, хоча фінал був якихось півтора місяці тому. Брали своєю фішкою – гуцули, гуцули, ще раз гуцули… А чом би й ні, якщо це рве Київ, чим гірший Тернопіль?
Після біатлону гуцули лідирували. Проте доволі слабеньке відео, хоча й дуже актуальне (інавгурація Януковича – ну куди ж актуальніше?) опустило їх на друге місце.

1. “VIP” (Тернопіль) – 10,4 (5 + 0,4 + 5).

Гарно розпочався рік у “віпів”. Спершу у Львові переграли “Наблу”, тепер у себе вдома – улюбленців публіки “Торнадо-Люкс”. Знову ж таки, як і під час фіналу у Львові, зберегли інтригу до кінця гри. Перш за все завдяки біатлону – ось тут вже точно, не їхня фішка. У візитці ж показували, як каже капітан “Бомби” Денис Мандзюк, “типовий віпівський гумор”. У зв\’язку з новим президентом змінили всі відбивки на шансон, а ще показали, як Юлія Тимошенко обтанцьовує міністрів з косою. Не обійшлося від фірмової істерики від Тані Песик – спершу в замальовці “Дуже істерична жінка”, потім в пародії на якусь знамениту тернопільську вар\’ятку (місцеві кажуть – один в один).
Ну а врятувало команду все теж виграшне відео. До того, що бачили львів\’яни на фіналі Галки додали кілька епізодів і змінили музику на “гадюкінське” “Файне місто Тернопіль”.Хай живуть нові чемпіони Західноукраїнської ліги! Тепер так само треба рвати всіх в ВУЛ! Уф-уф-уф.

Тепер кілька загальних нотаток. За три години перебування в Тернополі вдалося скласти таке-сяке враження про місцеву лігу. По пунктах.

1. Ліга Хоча й існує у місті не перший рік, так і не зуміла виховати свого глядача. Протягом гри з залу чути гучні коментарі неадекватного бидла. Між конкурсами купа глядачів вибігають на перекур. Ну а досидіти до нагородження чемпіонів змогли одиниці (уявляю, що було б, якби виграла немісцева команда). Може, варто закривати зал на ключ і ставити посилену охорону, як це роблять в деяких містах?

2. Не зовсім зрозуміла роль редакторів ліги. Знаю, що вони є, і вирізають доволі багато несмішного, на їхню думку, матеріалу. Очевидно, вживання слів “гамно” і “блін”, пісні про імпотентів і оральний секс вони ввжають смішними і вартими уваги глядачів. В принципі, так воно і є, основна маса сміється (а надто неадеквати, згадані в пункті один), але мислячі люди хапаються за голови.

3. Якщо у Галицькій лізі команда, що не жартує про село, має мало шансів виграти гру, у Західноукраїнській лізі без села тебе взагалі не допустять до участі. Таке враження склалося у Мортала. Особливо смішно було, коли в одному з кіл біатлону жодна з команд не згадала села у своїх текстах. Журі… попросило штрафне коло. І вже посміявшись з села визначило найгірших.

4. Хороше. Команди поселяють, годують і ведуть в нічний клуб. Все це за доволі скромний внесок на початку сезону. Всюди б так.

Наразі все. Свого часу один тернопільський КВНщик любив доводити на сайті Галицької ліги, що їхня ліга краща. Результати маємо вже – у Львові за чотири з половиною роки якимось чином дожилися до офіційної ліги АМІК. У Тернополі ліга також не стоїть на місці. Ось тільки чи в тому напрямку вона рухається? Судити, мабуть, не мені.

З вами був чемпіон Західноукраїнської ліги КВН 2006 року Мортал, приходьте на КВН. =)

P.S. До речі, неодноразово афішований протягом гри сайт Західноукраїнської ліги знайти так і не вдалося. А хотілося б отримувати новини тернопільського КВНу з перших вуст, а не випитувати у третіх людей.

Підписатися
Сповістити про
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі