Фаворитом сезону вважаю Наблу. Ростислав Заколябін про підготовку до півфіналів Студентської Ліги

В очікуванні півфіналів Студентської Ліги, які відбудуться 28 березня та 4 квітня, ми вирішили запитати в одного з редакторів – Ростислава Заколябіна про підготовку до ігор, та, в загальному, про львівський КВН.

– Отож, як йде підготовка до півфіналів? Чи готові команди, чи будуть все робити, як завжди, в останній момент?

Підготовка у самому розпалі! В більшості команд за тиждень до гри вже вимальовується чітка картинка конкурсів. Дуже допомагає співпраця команд з їхніми тренерами. Ну і, звичайно, на жаль є 2-3 команди, які з різних причин відкладають все до дедлайну.

– Як редактори борються з плагіатом в Студентській Лізі? Чи часто команди приносять “не свій” матеріал з надією, що редактори його пропустять?

Насправді, останнім часом ситуація з «баянами», як на мене,  покращилась. В більшості випадків це навіть не умисний плагіат, а попадання в якусь вже «заїжджену» тему. Крім того, на моїй пам’яті ні одній команді з засиллям чужого матеріалу не вдалося далеко просунутись по сезону. Зазвичай для таких команд все завершується фестивалем. Тому проста порада – пишіть своє, пишіть смішне!

– Які команди найбільш дисципліновані на редактурах? Франка, Політех, чи, можливо, якийсь інший ВУЗ тебе вразив серйозним ставленням до підготовки до гри?

Мало ходити на кожну редактуру. Важливо прогресувати від одної зустрічі до іншої. Цього сезону подобається відношення до роботи «Кримінального комікса», «zЕфіру». Минулого сезону були «Драйв», «Анфас», ще раніше – «Тільки так», «Фізматівська шпана». Тобто не думаю, що тут все залежить від ВУЗу. Скоріше від відношення до справи конкретних людей.

– Про що, на твою думку, варто жартувати студентським командам, щоб бути успішними? Про гуртожиток, пари, чи, замахнутись на вічне, і смішно переробити Ромео і Джульєтту?

Щоб бути успішними у КВН, в першу чергу треба жартувати смішно!))) Про що саме жартувати, насправді не так вже і важливо. Подобається актуальний гумор, гумор, який подається у якихось нових формах. Кожен рік здається, що ти вже бачив все, але з’являються нові формати і продовжують тебе дивувати своєю винахідливістю. Тому ніколи не бійтеся шукати, експериментувати. Коли знайдете саме свій формат, ви обов’язково це зрозумієте.

– Ти вже біля трьох років редагуєш Студентську Лігу КВН. Якби ти зараз зустрів себе – першокурсника, чи порадив би ти собі грати в Студентській Лізі?

В першу чергу я б порадив собі-першокурснику вкладати стипендію в долари (він тоді був по 5 грн.!!!) та раніше кидати курити! А щодо участі в Студентській Лізі – думаю так. Це непогана платформа, де після ВУЗівського КВН можна перевірити свої сили, набути впевненості, назбирати архів перед тим, як податися до «дорослого» гумору. Та й поради більш досвідчених колег ніколи не бувають зайвими.

Ще буквально кілька більш загальних питань:

– Назви, будь ласка, дві основні проблеми львівського КВН:

Основна проблема Львівського КВН в його неефективності. Візьмемо головний фестиваль гумору країни – фестиваль Ліги Сміху в Одесі. З двох львівських ліг (беру до уваги лише команди які брали в них участь минулого сезону) на фестиваль приїхала аж 1 (!) команда. І та не подолала перший тур. А вони, на секундочку, переможці Галицької Ліги КВН. І це вже тенденція. Тут можна довго говорити і про причини, і про шляхи вирішення, але це вже «внутрішня кухня». З іншого боку, молодим львівським командам є на кого рівнятися. Адже є «Коліжанки», «Загорецька Людмила Степанівна», які своїм прикладом доводять, що львів’яни займають далеко не останнє місце на гумористичній мапі України!

– Зараз у Львові з’явилось багато не-КВН проектів. Наприклад, Вар’яти-шоу, Lviv City Stand Up, та інші. Чи бачиш ти з їх появою загрозу популярності КВН у Львові. Чи, можливо, навпаки, більше студентів захочуть грати в КВН. Адже не секрет, що 99% львівських гумористів саме з КВН розпочинали свій творчий шлях.

Ну, власне, відповідь у самому запитанні. КВН/Ліга Сміху завжди був і залишається основною «базою підготовки» кадрів для пост-КВНівських проектів. Все це взаємопов’язано між собою, тому я не бачу тут ніяких загроз.

– Кого вважаєш фаворитом цього сезону?

Як завжди, ще до початку сезону основним фаворитом за традицією вважається «Набла». А якщо серйозно, то не хочу когось виділяти. Вболіваю за всіх однаково!

– І наостанок, можливо маєш якесь побажання командам?

Побажання в мене традиційне: «Дорогі мої команди, да прибуде з Вами гумор!»)))

Дякуємо Ростиславу за приділений час та за розгорнуті відповіді!

Віталій Кремінь

 

 

 

Підписатися
Сповістити про
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі