Редакторський репортаж з фіналу Галицької ліги КВН з передмовою і післямовою

Коротенька передмова. Так сталося, що обидва цьогорічні редактори Галицької ліги виявилися певною мірою причетними до учасників фінальної гри. Тож редактура цього разу обмежилася організацією генерального прогону та “косметичними” правками. Правда, деякі команди не спромоглися на саморедактуру перед генпрогоном, тож для них цей “косметичний” процес доволі болісно вдарив по матеріалу. Попри мінімальні претензії, переконаний, така “різанина” лише покращила виступи фіналістів. Ну а тепер коротко про всіх.

5. Pazitiff (Львів) — 14,4 (візитка 5 + біатлон 0,4 + відеоконкурс 4 + музичний номер 5).

Випускники “Львівської політехніки” доволі невимушено виграли дві попередні гри — і так само не напружуючись “злили” фінал. По картинці ми бачили звичний нам “Пазітів”, а ось наповнення вийшло зовсім не “пазітівним”. Текстового гумору, яким так славляться команди “політеху”, цього разу явно не вистачало. Воно й не дивно — сценарій дописувався в день гри, а “на ноги” все ставилося вже в процесі генерального прогону. Словом, розслабилися пацани — от і поплатилися.

“Перший раз в фіналі — завжди смішно!” — такою цитатою розпочав виступ “Пазітіву” Юра Кіцул з “Чистогону”. Окрім чемпіонів Галицької ліги 2007 року львів’яни задіяли на сцені ще й акробатів. Словом, подивитися фото зі свого першого фіналу хлопцям однозначно буде приємно. А ось відео… Будемо вірити, що це не останній фінал для цієї безперечно цікавої і самобутньої команди.

4. “Тра-та-та 36 кілометр” (Новояворівськ) — 15,8 (6 + 0,2 + 4,4 + 5,2).

Старожили Галицької ліги регулярно оновлюють команду зовсім юними обличчями — і це радує не тільки їхнього мера. Не мав нагоди бачити попередні виступи “Тра-та-ти” в цьому сезоні, але результати вказували, що”наярівці” налаштовані серйозно. Та на генпрогоні виявилося, що обидва підготовлені конкурси значно перевищують заявлені організаторами часові рамки. Аби привести виступ до норм регламенту, перед самим початком гри довелося скликати міні-нараду і вирішувати, що лишити, а про що забути принаймні до наступного року. Склалося враження, що до такого повороту подій команда виявилася неготовою. І передчасно опустила руки.

По максимуму задіяли усі можливі ресурси, тож виступ був справді фінальним. У візитці дивували професійними барабанщиками, у музномері — мером Новояворівська (я досі не знаю, чи це був справжній мер, чи таки “падстава”). Максимум за візитку забезпечив останній номер — пародія на “Першу сільську збірну”. Втім, підтримати цей темп не вдалося — ранній виліт у біатлоні і не дуже вдале відео відкинули команду на четверте місце.

3. “Валєра” (Львів) — 17,4 (5,8 + 0,6 + 5 + 6).

Перші чемпіони львівської “студки” останні два сезони виступають виключно в Галицькій лізі. Це має як свої плюси, так і мінуси. Приємно, що матеріал пишеться саме під “галку”, завдяки чому ми знову мали змогу бачити актуальні і доречні номери. Разом з тим за два роки дівчата так і не навчилися впевнено почуватися на сцені. Мабуть, саме ця невпевненість і забрала кілька десятих бала, які могли б вивести “Валєру” навіть на чемпіонське місце.

У візитці ми побачили черговий образ Лєри — цього разу наречена, у якої на весіллі буде аж дев’ятсот людей. Музномер про школу професійних колядників дівки закінчили вже звичним для них репом — якби не збилися, було би просто шикарно. Окремо варто відзначити відео, у якому “Валєра” нагадує, що свого часу команда представляла факультет журналістики — заслужені овації і максимум.

1 — 2. “Набла” (Львів) — 17,8 (6 + 1 + 4,8 + 6).

“Пенсіонери в КВНі”, як вони себе назвали, добули черговий (якщо не помиляюся, п’ятий) чемпіонський титул Галицької ліги. “Хто б сумнівався!” – скажете ви. Та підсумковий результат показує, що сумніватися було чого. Ті, хто стежив за виступами команди у цьому сезоні, знають — капітан “Набли” Тарас Стадницький спробував сил у самостійному проекті “Перша сільська збірна”, з яким виграв дві попередні гри. Зараз важко проаналізувати (та й чи доречно?), чи пішло об’єднання ПСЗ і “Набли” на користь. Але факт — саме виходи Тараса у візитці та біатлон у його виконанні були найяскравішими моментами виступу “пентакампеонів”.

Запорука успіху “Набли” — хлопці постійно стежать за новинами. А чим актуальніший жарт — тим краще він діє на зал. Ось і цього разу у візитці ми спостерігали за президентами України й Польщі після “Євро”, Іриною Фаріон у Верховній Раді, колядою. Музномер, у якому КВНщики перевтілилися в рокерів, не міг отримати немаксимальний бал, принаймні у Львові. “Набла” знову чемпіон Галицької ліги, і якщо хтось вважає, що незаслужено, нехай перший кине в мене камінь.

1 — 2. “Оптом дешевше” (Тернопіль) — 17,8 (6 + 0,8 + 5 + 6).

Якщо “Набла” була єдиною командою, яка майже ідеально вписала свій виступ у часові рамки, у Тернополя тут був відвертий “перебор”. Візитку довелося коротити рівно наполовину, а запропонований хлопцями біатлон втомилися слухати і редактор.і решта команд, і організатори. Добре, коли у команди є багато матеріалу, але погано, коли команда сама не вміє відібрати з цього всього достойне для виступу.

Тернополяни ідеально вписуються у формат Галицької ліги. Тематика жартів не змінюється багато років, апогей цього настав у музномері, дія якого відбувається у типовій маршрутці. Після двох поспіль других місць “оптовики” нарешті піднялися і на вершок фіналу. У футболі гол на виїзді рахується за два, тож поділене чемпіонство з “Наблою” Тернопіль цілком може сприймати виключно як своє. Не знаю, хто забрав кубок, але думаю, справедливіше було б віддати його гостям.

Глядачі залишають зал кінотеатру імені Олександра Довженка майже завжди задоволеними, а ось у редактора (в моїй особі) є ряд претензій як до команд, так і до організаторів. Як показав сезон, у львівському КВНі можна організувати такі елементарні речі, як редактура по графіку та генеральний прогон за кілька годин до гри. Сподіваюся, що у наступні роки Галицька ліга перейме й ряд інших принципів “великого КВНу”. Можливо, не завадило б і ввести певні штрафи за недотримання регламенту, що само собою вплине на остаточну кількість учасників ігор. Бо самобутність — це добре, а якісний кінцевий продукт твориться далеко не за три години, коли знімається власне гра.

Всім дякую за сезон!

З вами був Мортал, приходьте на КВН. =)

Підписатися
Сповістити про
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі