Репортаж про фінал Галицької Ліги 2007/1

1. Набла (Львів)
2. Лідери Прокату (Луцьк)
3-4. Аварія (Рівне)
3-4. Апосуми (Львів)
5. Зі Стелі (Чернігів)

03_10_logo.jpg, 8 kB

А в мене покращав настрій, і не лише тому, що за вікном тепло і сонячно, а й тому, що нещодавно, а саме 15 травня, Львів гостинно приймав у себе гостей з різних міст, які тішили галичан гарними жартами. Простіше кажучи, то був фінал Галицької ліги КВН, організований асоціацією КВН Галичини та Львівською крайовою організацією “Молодий рух”, який традиційно зібрав небайдужих до сміху та хорошого настрою у залі ПК ім. Г. Хоткевича.

До того ж, у мене випала чудова нагода поспілкуватись з головою оргкомітету Галицької ліги Сергієм Дзядиком, та дізнатись багато нового про цю гру.

03_10_kvk1.jpg, 16 kB

Отож, у Львові КВН “Галицької ліги” цьогоріч відсвяткував свою другу річницю, відігравши другий сезон ігор.

03_10_kvk2.jpg, 14 kB

Все почалось восени 2005 року завдяки спільним зусиллям управління у справах сім’ї та молоді Львівської обласної держадміністрації (на витоках стояв голова управління Андрій Володимирович Корнат), Львівської міської ради, які не пропали намарно, а й зараз активно підтримують молодь (це знову ж таки та ж Львівська міськрада та облдержадміністрація). Постійну інформаційну підтримку даному проекту надають “12-й канал“, “ГАЛАрадіо“, “М-fm радіо“, “Гал-інфо” та газета “Суботн§ пошта“, що допомагає збирати все більше і більше прихильників гумору.

03_10_kvk3.jpg, 19 kB

Тішить душу те, що це є виключно україномовний КВН, хоча російська та інші мови дозволяються якщо виникає технічна потреба(наприклад, музичне оформлення, чи просто потреба в іншомовних словах). До речі, мова не є бар’єром чи проблемою, оскільки, до прикладу, цього року, 22 квітня кубок міста Лева здобули гості з Донецька, і вивчити рідну мову було не так вже і неможливо.

03_10_kvk4.jpg, 19 kB

Головна мета, яку ставить перед собою організація КВН Галичини – відродити українську культуру, навчити рідного глядача жартувати своїми, українськими жартами, а оскільки галицький глядач ще й вимогливй та прискіпливий – то всі жарти повинні бути ще й якісними, мати високий рівень, не наслідувати примітивізму.

До речі, “Набла”(яка виграла цьогорічний фінал та отримала трофеї переможця), яка, як ви знаєте, брала участь у вищій українській лізі та своєю перемогою проклала шлях галицькому гумору до чвертьфіналу, який відбудеться 26 травня, була в Києві єдиною україномовною командою. Єдине, що дивує це те, що організатори вищої ліги вимагають щоб “хоча б 10% тексту були російською мовою”, це мотивується тим, що дана програма транслюється і в Росії, а там можуть не зрозуміти нашу мову (чи просто не хочуть?)! І смішно, і грішно…

Але ці перепони не завадили “Наблі” покорити російськомовну глядацьку аудиторію, яскравим прикладом цього є перемога львів’ян у Слобожанській лізі (м. Харків), де брали участь команди з Німеччини, Білорусії, Росії. І учасники знайшли спільну мову, підримують одне з одним контакти, бо КВН – гра не конфліктна, у цій грі немає поділу за політичними поглядами чи мовним бар’єром, бо ця молодь – конкуренти тільки на сцені, адже після гри всі стають пересічною молоддю, а не героями сцени, простими та зрозумілими студентами, друзями, які після ігор їздять в гості до інших команд. І не правда , що схід неможливо з’єднати із заходом, адже цим молодим людям все можливо, вони шукають позитив у всьому, і прекрасно обходяться без політики, хіба що жартують над депутатами та президентом, не бояться показати їх слабкі сторони (може саме таких треба до Верховної ради?). Попри все, головними у КВН залишаються глядачі, адже все робиться заради них. З командами працює професійний редактор, який спеціально приїжджає з Тернополя.

Загалом, цей сезон був непростий, адже не легка справа обрати 5 найліпших команд з 26, серед яких були представники з різних регіонів, адже Галицька ліга розширює географію. І ось, команди Львова (“Набла” та “Апоссуми”), Рівного(“Аварія”), Волині (“Лідери прокату”) та Чернігова (“Зі стелі”) таки дочекались останньої битви цього сезону, де всі учасники показали високий рівень, потішили глядачів якісною підготовкою, а представники Рівного – ще й “Домашкою” з живою музикою та соло-програмою Миколи Коваля (доречі, він отримав спеціальний приз від організаторів за участь у вищезгаданому конкурсі. Таку ж відзнаку отримав і учасник команди “Зі стелі” за артистизм).

03_10_kvk6.jpg, 18 kB

Також було визначено “Міс” та “Містер” КВНу, вручено подяки спонсорам та командам, які були варті уваги, хоч і не пройшли до фіналу.

А довгоочікуваний фінал приніс такі результати: 5-те місце отримала команда з Чернігова, 3-тє – поділили рівняни з “Апоссумами”, 2-ге поїхало в Луцьк, а перше… ну, ви і так знаєте, хто переміг :.

На сьогодні ціль КВН Галичини – допомогти молодим перспективним командам, організувати своєрідну Львівську школу КВНу, аби донести український жарт у всі куточки нашої країни. Але немає цілі робити дубляж Маслякова, бо це не має жодних мотивів, адже Галичина має свій, неповторний шарм в гуморі, який, нажаль, можуть оцінити не всі, а лише житрелі Львівщини, оскільки право транслювати ігри КВНу по всеукраїнських телеканалах має лише Вища Українська ліга. Щоправда, є надія, що галицький КВН невдовзі можна побачити по інших регіональних телеканалах, приміром такими будуть Рівненські, Волинські та інші регіональні телерадіокомпанії. Наразі, кожен крок дається важко, але є рух, є прагнення, а це – головне, адже не все приходить відразу.

“Економісти, вам варто відродити свій старий “Чорний ринок “, адже ви – потужний факультет, який завжди на гарному рівні виступає на “Університетській осені”, має свої перспективи, які варто реалізовувати! Крок за кроком можна досягти навіть найвищої, найбажанішої цілі!!!” – такі от побажання нам від пана Сергія. Ми йому чемненько дякуємо за надану інформацію та світлини, а вам скажемо, що наступної осені стартуватиме третій сезон Галицької ліги, тож побачимось!!!

Підписатися
Сповістити про
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі